Make your own free website on Tripod.com
   
DJ NERE
SHOCK WAVE
BIOGRAFIJE
UNDERGROUND - BČ
LINKOVI
E-MAIL
 

JUST   BE  . . .  FANATTIC!!!

Ernesto Che Guevara

 

Ernesto Guevara je rodjen 14. juna 1928. godine u gradu Rosario, Argentina. Kada je imao 2 godine obolio je od astme, te se sa svojim seli u Buenos Aires.Bio je najstariji od petero djece koje su imali njegovi roditelji.

Osnovno obrazovanje je stekao kod svoje majke, a prije polaska u srednju skolu čitao je Marksa, Engelsa i Frojda.Već u srednjoj školi Ernesto se uključio u agitaciju protiv argentinskog diktatora Juana Perona.U srednjoj školi se bavio sportom , najviše zbog svoje bolesti.U tim godinama sprijateljio je se sa Albertom Granadasom, današnjim biohemičarom. Godine 1951 Ernesto i Albert su na motociklima pošli na dugi put , te su na tom putu proputavali velikim dijelom Latinske Amerike. Ernesto je bio nadaren matematičar pa su se njegovi najblizi veoma iznenadili kada je upisao medicinu. Diplomirao je 1953 godine , kada je imao 25 godina. Specijalizovao je dermatologiju.
 

Kasnije odlazi u Boliviju, a onda u Gvatemalu, gdje se priključuje ljevičarskom pokretu Guzmana.Nakon svrgavanja ovog režima , čija je posljedica bila oko 10 000 mrtvih , Ernesto bjezi u Meksiko. U Meksiku doživljava sudbonosni susret sa Fidelom Kastrom, te shvata da je on vođa kakvog je tražio.On se priključuje Kastrovoj revolucionarnoj grupi, koja se profesionalno obučavala za gerilski rat.Uskoro postaje glavni Kastrov savjetnik.                        2. septebmra 1956 grupa Kastrovih revolucionara , među kojima i Ernesto, iskrcali su se na južnu kubansku obalu.Nešto kasnije , 12 prezivjelih revolucionara pocinju borbu u Siera Maestri.1957 g imenovan je za komandanta, a 29. septemra iste godine njegove snage zauzimaju Santa Claru. 1959 g Ernesto sa svojim borcima ulazi u Havanu , kada je proglasen rođenim Kubancem te tada formalno usvaja nadimak Che (što znači "HEJ TI").
Kasnije je obišao mnoge zemlje svijeta medju kojim i Jugoslaviju , gdje se susreo sa Ahmedom Džubom i TITOM.Cilj dolaska bio je informisanje o iskustvima NOBa i borbi partizana na tlu Jugoslavije.Kada se vratio na Kubu , imenovan je za predsjednika Narodne banke, a kasnije je bio ministar industrije.
U toku svog života napisao je mnoga djela: GERLISKO RATOVANJE, REVOLUCIONARNA MEDICINA, BOLIVIJSKI DNEVNIK, ČOVJEK I SOCIJALIZAM NA KUBI...1966 godine odlazi u Boliviju, da bio stvorio i organizovao grupu gerilaca na podrucju Santa Cruza. Komunistička partija Bolivije je bila protiv Cheovog djelovnja. Doslo je do raskola u KP Bolivije gdje je značajnu ulogu odigrao i Mario Mange.Postoje  sumnje da je i SSSR bio protiv Cheovog djelovanja.1967 g plaćenici CIAe su uništili jedan dio Cheovog odreda, a sam Che je bio ranjen.Zbog rana na nogama nije se mogao kretati pa je uhvaćen živ i prenesen u selo Igeras.Alkoholizovani oficir dobio je naređenje da ga ubije , međutim on se kolebao. Che je rekao: Pucaj! Ubićeš samo jednog čovjeka...Onda je došao drugi oficir koji ga je ubio , pucanjem u grudi.
Pod nadzorom agenta CIA Gustava Villolda njegovo tijelo je zakopano u pustom predjelu u blizini grada Vallegrande.Agenti CIAe su amputirali njegove ruke kako bi imali dokaz da se radi o Cheu.

Ernesto Che Guevara je ubijen zato sto bi suđenje imalo veliki međunarodni odjek.Sjevernoamerički imperijalisti su znali da Cheu niko nemože suditi. Postao je slavan na svim kontinentima ovog svijeta, uzor mladim ljudima.Slava ove iskre negasi se ni dan danas.

I na samom kraju možemo samo reći:HASTA LA VICTORIA SIEMPRE ! VIVA LA REVOLUTIA ! VIVA EL CHE !

 

 

OSTALO

PREPORUČUJEMO: cyberbrcko.cjb.net

PREPORUČLJIVA REZOLUCIJA ZA PREGLED STRANICE  1024x768

SPONZOR STRANICE

 

Omladinska Fondacija Balkana - Brčko

 

COPYRIGHT

 

© 2005 Copyright CREATIVA "DESIGN&PUBLISHING" BRČKO