Make your own free website on Tripod.com
   
DJ NERE
SHOCK WAVE
BIOGRAFIJE
UNDERGROUND - BČ
LINKOVI
E-MAIL
 

JUST   BE  . . .  FANATTIC!!!

Jimi Hendrix

 

JIMI HENDRIX (1942-1970) – gitarista, pjevač i tekstopisac koji se smatra jednim od najvećih ličnosti u historiji rock muzike.

James Marshall Hendrix rođen je 1942. u Siatlu, u saveznoj državi Washington. 1961 godine počinje graditi svoju karijeru izvodeći blues po klubovima. 1966. godine seli se u Englesku gdje formira trio pod nazivom «Jimie Hendrix Experience» kojeg su pored njega sačinjavali Mitch Mitchell i Noel Redding. Svoj prvi debi imali su u Parizu 1966. godine a dvije godine nakon toga provode na turneji po Evropi. Neposredno nakon toga izbacuju prve velike hitove «Hey, Joe», «Purple Haze» i «The Wind Cries Mary» koji ih dovode na sami vrh «top of the pop» liste u Engleskoj.

Hendrixova opuštajuća muzika u to vrijeme je sa jedne strane bila blago kritikovana dok je sa druge postala ekstremno popularna. Čak i elitni muzičari kao što su Eric Clapton i Pete Townshend postali su veliki obožavatelji njegove muzike i njegovih sposobnosti. 1967. godine vraća se u SAD gdje  «Experience» nastupa na Pop Festivalu u gradu Monterey. Hendrixova dramatična izvedba pjesme «Wild Thing» snimljena je na filmu «Monterey Pop» (1969.). Nakon tog filma pojavljuje se na Woodstock festivalu gdje je takođe 1970. godine prikazan na filmu «Woodstock».

Izvedba njegove verzije američke himne «The Star Spangled Banner», gdje svoju gitaru «trga» zubima, ulazi u legendu rock muzike. U najprodavanije albume spadaju «Are You Experienced?» (1967.), «Axis Bold As Love» (1967.), i «Electric Ladyland» (1968.)

Umire u Londonu, u 27.godini života (1970.), a vrijeme mu pridodaje titulu neponovljive rock ikone.


 

OSTALO

PREPORUČUJEMO: cyberbrcko.cjb.net

PREPORUČLJIVA REZOLUCIJA ZA PREGLED STRANICE  1024x768

SPONZOR STRANICE

 

Omladinska Fondacija Balkana - Brčko

 

COPYRIGHT

 

© 2005 Copyright CREATIVA "DESIGN&PUBLISHING" BRČKO