Make your own free website on Tripod.com
   
DJ NERE
SHOCK WAVE
BIOGRAFIJE
UNDERGROUND - BČ
LINKOVI
E-MAIL
 

JUST   BE  . . .  FANATTIC!!!

Bruce Lee

 

Bruce Lee rođen je u San Franciscu 7. Novembra 1940. godine u Kineskoj četvrti, u godini Zmaja. Bio je četvrto dijete kineskog opernog pjevača i glumca Lee Hol Chuana i njegove žene Grace. Imao je samo tri mjeseca kada mu je otac uspio utanačiti "ulogu" u filmu (Golden Gate Girl - Tears Of San Francisco). Bio je žgoljavo dijete, često bolesno, sklono noćnim morama i slabom snu, pa čak i mjesečarenju. Kada se obitelj vratila u Hong Kong otac ga sa samo šest godina dovodi ispred kamera u filmu The Begining Of A Boy - The Birth Of Mankind, i to je bio jedan od rijetkih, zapaženih nastupa oca i sina. Kasnije isto ponavlja u filmu My Son A-Chen iz 1948. godine. Kada je Bruce Lee navršio 18 godina već je bio pravi veteran filmskog platna sa dvadesetak snimljenih filmova. U većini slučajeva bile su to role uličnog lutalice uvijek spremnog za borbu i izazivanje nevolja. Vrhunac tog perioda bio je film As Orphan's Tragedy iz 1955. godine. U tom filmu prvi puta dolazi do izražaja njegova vještina.Upisuje se u čuvenu školu kung fua Wing Chuan jer je želio svoju brutalnu snagu i energiju dovesti do potpune kontrole, a ne biti samo jedan od razbijača sa zavidnom koreografijom. Nevolje su se javile kada je danju snimao, a trenirao i borio se noću, često završavajući u zatvoru iz kojeg ga je izbavljala majka. Ironično, upravo tada završava film Thunderstrom (1957.) u kojem glumi mladića koji se suprostavlja svojim lošim navikama. Majka Grace već je sita svega i pakira ga natrag u San Francisco kako bi odrastao i postao naturalizirani američki građanin. Na brodu ka Sjedinjenim Državama zarađuje novac dajući lekcije putnicima iz plesa cha-cha-cha, jer je na sličnim natjecanjima već pobjeđivao u Hong Kongu. Nije bilo iznenađujuće kada je komibinirao svoja umijeća s plesnog podija zajedno sa svojim borilačkim, uličnim vještinama, formirajući svoj vlastiti stil Jeet Kune Do (način upotrebljavanja šake). Kroz to je vidio jedini način koji će ga moći označiti u Americi i ostvariti cilj o kojem je sanjao - rad u Hollywoodu. U Sjedinjenim Državama upisuje i diplomira filozofiju na sveučilištu Washington i piše knjige: Chinese Kung Fu i The Philosophical Art Of Self-Defence.

U ranim šezdesetim Bruce Lee se zaljubljuje u jednu od studentica kung fua, Lindu Emery i oni stupaju u brak 1964. godine. Zajedno otvaraju školu kung fua, prenoseći svoju vještinu na početnike poput Chucka Norrisa, Eda Parkera i Boba Walla. Tada Bruce glumi u TV serijama i filmovima u kojima igra manje role. Veliko razočarenje je doživo u trenutku kada nije dobio glavnu ulogu u filmu Kung Fu (1971). Poljuljanog duha, a dijelom i željan povratka domu Lee se vraća u Hong Kong pomoći promociju TV serije Green Hornet (u kojoj je glumio i pomogao pri snimanju). Raymond Chow, vlasnik ambiciozne tvrtke Golden Harvest Studio nudi mu ugovor na pet godina. Ulogama u novim filmovima Bruce ruši sve rekorde na blagajnama. Nakon hita The Big Boss - Fists Of Fury iz 1972. pred Leejem stoji holivudska karijera. Nakon ovog filma glumi u filmu U zmajevom gnijezdu, a u kojem je htio svaku scenu snimati do perfekcionizma. Danas je to jedan od najpoznatijih filmova toga žanra. Nakon ovog filma Bruce s tvrtkom Raymonda Chowa sklapa ugovor da sam piše scenarij i režira film Na zmajevom putu u koji kao glumca uvodi i svog prijatelja Chuck Norrisa.

Dana 20. Jula 1973., dok je radio na filmu Igra smrti  a koji je 1978. dovršio njegov prijatelj Robert Clouse posjećuje prijateljicu, glumicu Betty Ting Pel želeći joj ponuditi glavnu ulogu. Za vrijeme posjeta tužio se na glavobolju i ona mu daje tablete ali Bruce kolabrira ne dolazeći svijesti. Kada su stigla kola hitne pomoći bio je već mrtav. Pored službene obavijesti da je umro od celebralne oedeme koja je odraz reakcije na Bettyne tablete za glavobolju javnost njegovu smrt proglašava sumnjivom, isto kao i Betty, koja je morala dokazivati svoju nevinost u cijelom slučaju. Ipak, vatra Malog zmaja (kako su ga zvali) ugasila se stvarajući od njega novog idola ljubitelja borilačkih vještina i kultnu figuru omladine sklone akciji i simbol suprostavljanja zlu bilo koje vrste. Dvadeset godina nakon njegove smrti još jedan tragičan događaj obilježio je zlu sudbinu porodice Lee: Bruceov sin Brandon poginuo je prilikom snimanja filma Vrana. Za kraj možda valja citirati rečenicu koju je Bruce Lee govorio svojim učenicima u Kaliforniji: Vježbajte ozbiljno, ali ne preozbiljno - radite to samo ako uživate u tome.

 

OSTALO

PREPORUČUJEMO: cyberbrcko.cjb.net

PREPORUČLJIVA REZOLUCIJA ZA PREGLED STRANICE  1024x768

SPONZOR STRANICE

 

Omladinska Fondacija Balkana - Brčko

 

COPYRIGHT

 

© 2005 Copyright CREATIVA "DESIGN&PUBLISHING" BRČKO