Make your own free website on Tripod.com
   
DJ NERE
SHOCK WAVE
BIOGRAFIJE
UNDERGROUND - BČ
LINKOVI
E-MAIL
 

JUST   BE  . . .  FANATTIC!!!

Bob Marley

 

Robert Nesta Marley rođen je 6.02.1945. godine u Jamajci. Ubrzo nakon njegovog rođenja otac napušta njegovu majku i prepušta ih velikoj borbi za život ili smrt. Sredinom pedesetih odlaze iz svog doma u Trenchtown u nadi da će naći bolju sreću. Tu Bob upoznaje prijatelja Nevilla Livingstona, poznatijeg kao Bunny i sa njim zajedno pohađa časove muzike koje je održavao poznati pjevač Joe Higgs iz Jamajke. Marley kasnije odlazi na audiciju kod Lesllie Konga uz savjet jimmija. Tu se prvi put pokazuje njegov talenat i snima prvi singl «Judge Not» sa ne toliko velikim uspjehom. Ubrzo nakon toga prestaje sa suradnjom Lesllie Konga, a kroz godinu dana sa Bunnyem i još nekoliko prijatelja formira bend «The Wailing Wailers».

Početak prve postave  i nije bio nešto sjajan, jer napuštaju ga dva člana Cherry i junior, ali nakon toga bend se prestavlja Clemetu Doddu producentu Coxson izdavačke kompanije i tu «The Wailing Wailers» snimaju svoju prvu pjesmu «Simmer Down». Bend je brojao tri člana: Bob Marley, Peter Toscha i Bunny gdje postaju najpopularniji lokalni bend. Tu je Bob svu svoju snagu usmjerio ka pisanju tekstova i postepeno postajao vođa benda. 10.02.1966. godine oženio je Ritu Anderson i poslije vjenčabnja odlazi u SAD kako bi zaradio nešto noca za dalji rad sa bendom. Nakon njegovog povratka muzika «The Wailing Wailers» prerasla je iz Ska u Rock Steady gdje time Coxsone raskida ugovor sa njima. Zbog toga bend mijenja ime u «The Wailers».

Upoznavajući Leea Perya, «The Wailers» prave sjajne pjesme kao što su «Duppy Conquerer», «Soul Rebel», «400 Years» i «Small Axe».  1970. godine u bend pristižu dva nova člana Aston Burreta i njegov brat Carleton. Poslije toga Marley odlazi u Švedsku, zatim u London i snima singl Regge On Broadway kojeg je izdala  CBS. Poslije toga odlazi vlasniku izdavačke kuće Island Records nadajući se da će sklopiti ugovor. Preslušavajući njegov sing daje mu 8000 funti da odputuje nazad na Jamajku i snimi prvi album. To je za njih bio važan ugovor, jer je to bilo prvi put da neki regge bend ima najbolje pristupe snimanju. Tada izdaju prvi album «Catch Fire» i bio to jedan od prvih regge albuma. Prilikom povratka sa turneje iz Britanije u jamajku iz benda odlazi Bunny, a zamjenjuje Joe Higgs. S njim odlaze na turneju po SADu i postižu veliku popularnost. Krajem 1973. godine izdaju drugi album «Burnin». Pjesme koje su se našle na tom albumu, kao što su «I Shot A Sheriff» i «Get Up, Stan Up» postaju hitovi širom zemlje. Još veću popularnost postigli su kada je Eric Clapton remake pjesme «I Shot A Sheriff».

1975. snimaju treći album «Natty Dread» sa dobro poznatom pjesmom «No Woman No Cry». Ponovo dolazi do kolebanja u bendu i ponovno odleze dva člana. Marley tada daje naziv bendu «Bob Marley and The Wailers», a u pomoć mu pristižu tri nova člana Rita Marley, Judy Mowatts i Marcia Grittiths. 1976. snimaju album «Rasta Man Vibration»,a časopis «Rolling Stone» proglašavaju ih bendom godine.

Bob je doživio i tragediju prije na dva dana nego što je održao koncert u Kingstonu, 5.12.1956. Naoružana osoba uletila je u stan i počela pucatim, ali na svu sreću niko nije nastrado. U Britaniji snimaju album «Exodus» i bio je jedan od boljih albuma te godine. Tada i otkrivaju rak na Marleyu, ali o i dalje nastavlja da snima gdje 1978. izdaje album «Kaya». U aprilu 1978. Bob se vraća na Jamajku i održava mirovni koncert pod nazivom «One Life». Tu ga je posjetio i predsjednik Jamajke  Michael Manley i vođa opozicije Edward Seaga gdje uspio da se dvije zaraćene strane rukuju nan njegovom koncertu. Tada mu je dodjeljena i medalja za mir od Ujedinjenih Naroda.

Bob izdaje i live album «Babylon by Bus» koji je snimljen u Parizu, a 1978. snimaju i novi Album «Survival». 1980. snima i zadnji album «Uprising». Tada mu se zdravlje pogoršava, gdje trčeći kroz Central Park, Bob se srušio. Tada je prevezen u bolnicu i otkrivaju mu rak na mozgu. Posljednji nastup je održao u Pittsburgu,a u 36. godini napušta svijet u bolnici u Majamiju. Nakon smrti dodijeljen mu je orden Jamajke za njegove zasluge.

 

OSTALO

PREPORUČUJEMO: cyberbrcko.cjb.net

PREPORUČLJIVA REZOLUCIJA ZA PREGLED STRANICE  1024x768

SPONZOR STRANICE

 

Omladinska Fondacija Balkana - Brčko

 

COPYRIGHT

 

© 2005 Copyright CREATIVA "DESIGN&PUBLISHING" BRČKO