Make your own free website on Tripod.com
   
DJ NERE
SHOCK WAVE
BIOGRAFIJE
UNDERGROUND - BČ
LINKOVI
E-MAIL
 

JUST   BE  . . .  FANATTIC!!!

R.E.M.

 

Grupa je osnovana 1980 u državi Georgia u SADu. Čalnovi grupe su Michael Stipe (vokal), Peter Buck (Gitarist), Michael Mills (bas gitara) i Bill Barry (Bubnjar) koji napušta grupu 1997 godine radi bolesti. Sastav je prvo nastuapo pod nazivom «Twisted Kites» ali ubrzo mijenaju naziv u R.E.M. (Rapid Eye Movement) i postaju jedan od najpopularnijih/alternativinih sastava današnjice.

1982. R.E.M. izdaje svoj prvi album pod nazivom «Chronic Town», a već 1983. godine u maju mjesecu izdaju svoj drugi album «Murmur». Te iste godine po prvi puta se na američkoj top listi pojavljuje se jedna njihova pjesma, a to je «Radio Free Europe». Te iste godine poznati američki magazin Rolling Stone proglašava ovaj njihov album albumom godine. 1985. izdaju album «Fables Of Reconstruction» a nakon njega 1986.godine izdaju album «Lifes Rich Pagenat» s velikim hitom «Fall On Me». Godinu dana poslije (1987.) postižu veliki uspjeh sa albumom «Document» i pjesmom «The One I Love» koja je bila na TOP TEN listi u americi, a nominirana je za MTV Music Award za najbolji spot. Druga vrlo popularna pjesma sa tog albuma je «Its The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)» čime je album rangiran među prvih 100 najboljih albuma 80-tih. 1980 izdaju kompilaciju pod imenom «Eponymus», a u Novembru izdaju album «Green» sa hitovima «Orang Crush», «Pop Son 89» i «Stand», 1989. godine album «Green», proglašen je zlatnim albumom, a bend kreće na «Green svjetsku turneju», a te iste godine spot «Orange Crush» je dobio nagradu za najbolji moderni spot.

1991. R.E.M. izdaje album «Out Of Time» sa najvećim hitom «Loosing My Religion» koja je te godine bila među 10 najboljih. Taj album je bio broj 1 na svjetskim TOP Listama. Drugi hit sa tog albuma je «Shiny Happy People». Iste godine spot za «loosing My Religion» pobjedio je u 6 MTV nominacija, a Billboard Music Award daje bendu titulu najboljeg rock banda. Već 1992. godine Brit Award daju im titula najboljeg banda, dobijaju 3 Grammy-ja, a «Out Of Time» je nominiran za album godine, a «Loosing My Religion» za pjesmu godine.U oktobru izdaju album «Automatic For People» sa hitovima «Drive», «Man On The Moon» i «Everybody Hurts». Album je zauzeo 23. mjesto na listi najboljih albuma svih vremena i kao 3. najbolji album te godine. 1993. band dobija nagradu za najbolju internacionalnu grupi (Brit Award) a video spot «Man On The Moon» je nomminiran za 6 MTV nagrada.

1994. R.E.M. je nominran za 4 Grammy nagrade, a pjesma «Everybody Hurts» dobija 4 MTV nagrade.U septembru izdaju album «Monster» i nakon 6 godina pauze momci ponovno kreću na svjetsku turneju i pune stadione. 1995. R.E.M.a magazin Rolling Stone proglašava najboljim bandom, te iste godine otkazano je nekolicina koncerata radi Millsove operacije tumora.1996. magazin Rolling Stone im ponovno daje titulu najbljeg banda, a te godine izdaju i novi album «New Advantures In HI-FI» a pjesma sa albuma «E-Bowe The Letter» bila je na top 40 listi, album se na britanskoj listi zadržao dvije sedmice a spot «Tongue» je nominiran za MTV Music Award. 1997. grupa je također nominirana za Grammy nagradu a bubnjar Bill Barry u oktobru nažalost napušta band. 1998. izdaju album «Up» koji je ipak malo drugačiji radi odlaska bubnjara kojeg trojka iz banda ne želi zamijeniti ali i dalje pišu i sviraju prelijpe pjesme. Hit sa tog albuma je pjesma «Daysleeper». 1999. album «Up» je proglašen zlatnim albumom a band ponovno kreće na svjetsku turneju. MTV je njihovu pjesmu «Loosing My Religion» proglasio 13 najboljim spotom ikad snimljenim.

2000. Video spot «The Grat Beyond» je nominiran za 2 MTV nagrade, 2001. nastupaju na velikom rock festu u Buenos Airesu, a iste godine nominirani su i za Grammy za pjesmu «The Grat Beyond». U maju izdaju album «Reveal» sa velikim hitom «Imitation Of Life» koji je proglašen zlatnim albumom. Video spot «Imitaion Of Life» je nominiran za 2 MTV nagrade a band za najbolju grupu (MTV Europe Music Awward). 2002. R.E.M. je takođe nominiran za Grammy nagradu a 2003 grupa izdaje anti-ratnu pjesmu «The Final Straw» radi napada Amerike na Irak.. Iste godine izdaju album «In Time: The best of R.E.M. 1988-2003» sa dvije nove pjemse «Bad Day» i «Animal». 2004. band izdaje novi album «Around The Sun» i ponovno kreću a svjetsku turneju.
 

OSTALO

PREPORUČUJEMO: cyberbrcko.cjb.net

PREPORUČLJIVA REZOLUCIJA ZA PREGLED STRANICE  1024x768

SPONZOR STRANICE

 

Omladinska Fondacija Balkana - Brčko

 

COPYRIGHT

 

© 2005 Copyright CREATIVA "DESIGN&PUBLISHING" BRČKO